Lezing Matthäus-Passion

Lezing over de Matthaus Passion – J.S. Bach door dirigent Jan Vermaning

Waar spreekt de muziek en andere details over het lijdensverhaal…vertaalt in klank en muziek

De Matthäus-Passion is door Johann Sebastian Bach gecomponeerd en vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs.

“Mensen worden alle kanten overdonderd. Het dualisme in het verhaal maak je als publiek mee. Niet alleen in de muziek, maar ook in de opstelling. Koren staan tegenover elkaar met de evangelist op de kansel. Dit gebeurt ook in het verhaal. Aan de ene kant heb je de volgers van Jezus en aan de andere kant het volk. De gelovigen zeggen dat er wat staat te gebeuren en het volk denkt ‘waar heb je het over?’ Dat contrast merk je ook in de muziek.”

Het verhaal van Christus en de uitbeelding in de muziek lopen gelijk op. In de Matthäus-Passion zijn de kleinste details in de muziek terug te horen. ,,Lopen Christus en de discipelen een heuvel op dan hoor je twaalf zestiende noten. Als Christus aankondigt dat een van hen hem gaat verraden, dan hoor je elf keer ‘Ben ik het?’ Men gaat ervan uit dat de twaalfde, Judas, zich stilhoudt. Dat maakt dit stuk zo uniek.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *