Terugblik activiteiten

7 Juli – 1e lustrum Cultuur-natuur (fiets)tocht de Fryske Marren

Op zondag 7 juli werd het 1e lustrum Cultuur- natuur(fiets)tocht De Fryske Marren gehouden en gevierd. Een grote groep deelnemers trotseerden de weersvoorspellingen, maar gelukkig viel er slechts in het begin een heel klein spatje regen. De rest van de middag was super!
Het was droog, beetje wind en scheen zo nu en dan de zon. De vier miniconcerten door een ensemble (violen, cello en bandoneon) uit het Nationaal symfonisch kamerorkest vielen enorm In de smaak. De repertoirekeuze was breed, zo ging Bach vergezeld met De tango van oa Piazzolla. Naast de muziek werden er gedichten voorgelezen die allemaal een link hadden met de muziek en de natuur.
De eerste locatie en aftrap was in de Hobbe van Baerdtkerk, de 2e in de stal (tussen de koeien en zwaluwen) bij de fam van der Zijpp, de 3e in een klein kerkje (gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kerkje) en nummer 4 was in de feeërieke tuin van de fam Gildemacher.
Om 13.30 ging men van start en rond 16.30 werd de middag afgesloten met een drankje en een hapje.
Dat de nabije omgeving van Joure vele prachtige plekken heeft is de laatste vijf jaren wel duidelijk geworden! De organisatie kijkt terug op heel veel bijzondere momenten en bijzondere ontmoetingen……Voor de toekomst (volgend jaar) staan alweer nieuwe plannen op stapel.
Muziek, natuur en cultuur verbindt!

Foto: Jan Vermaning


4 Mei herdenkingsconcert

Foto: Piebe van den Berg


24 Maart – derde editie van de Matthäus Passion

Zondag jl. dirigeerde Jan vermaning voor de derde keer de Matthäus Passion in een uitverkochte Hobbe van Baerdt kerkte Joure. “Ik ben hier nu voor de derde keer”, merkte HuiteZonderland uit Lemmer na afloop op, “en het is net of het elk jaar nog mooier wordt. Je zit er middenin, met links en rechts de twee koren en dit jaar het kinderkoor middenvoor, tussen de dirigent en het publiek. Ontroerend en indrukwekkend.” 

Ook Guus Bax uit Joure was er voor de derde keer. “Elk jaar weer word ik zo geraakt door de muziek, dat er af en toe een paar tranen over mijn wangen lopen. Doordat je er als publiek bovenop zit, wordt het met die twee koren en orkesten een gevoelservaring; het was alsof ik zelf in de hof van Getsemaneliep.” 

Bert Kuiper, voormalig burgemeester van Skarsterlân gaat al meer dan 25 jaar met zijn vrouw naar de Matthäus. “Vroeger gingen we naar Naarden, dè Matthäus van Nederland, maar sinds drie jaar gaan we naar Joure en ik moet zeggen dat ik dat nog veel mooier vind. De intimiteit van de kerk, de opstelling van de koren op meters afstand tegenover elkaar, de evangelist op de preekstoel, de andere solisten zo dicht bij en natuurlijk het gepassioneerde dirigeren van Jan Vermaning. Indrukwekkend mooi. Voor mijn vrouw en mij is het niet alleen een muziekstuk, maar ook de lijdensweg van Christus.”

De 90 jarige mevrouw Jansen uit Meppel, zong in de jaren ’50 mee in de Matthäus van het Toonkunstkoor Bekker en heeft daarna nog vele uitvoeringen gehoord. Dit jaar was ze voor het eerst in Joure. “De evangelist op de preekstoel en de koren tegenover elkaar vond ik heel mooi. Aan de solisten zo dicht bij moest ik eerst wel even wennen, maar in het tweede deel kon ik volop genieten van de sopraan en de alt, die samen prachtig klonken. Al met al een hele mooie uitvoering.

Akkie Jonkman, penningmeester van de Stichting Passie voor de Kunst die de Matthäus Passion in Joure organiseert, kijk met volle tevredenheid op de editie van dit jaar terug. “Maar voor volgend jaar staan we voor een uitdaging. Diverse fondsen hebben ons drie jaar lang mogen ondersteunen met subsidie. Voor volgend jaar zijn we zoekende naar nieuwe fondsen en sponsoren. Als vriend kan er ook een donatie worden gedaan via www.passievoordekunst.nl .

“Rudolf Nammensma, muziekrecensent van de Leeuwarder Courant merkte zondagavond na afloop op: “dit is toch wel de mooiste Matthäus van Friesland.”

Foto: Piebe van den Berg


9 Maart – Jubileumconcert 25 jaar Cantabile

Foto: Piebe van den Berg


11 Februari – Gurbe Douwstra 70 jaar!

Gurbe wordt 70 en trakteerde 11 februari zijn publiek op liedjes en muziek die hem raken. Met bekende oude liedjes en natuurlijk nieuwe liedjes, vergezeld van smakelijke anekdotes. Het was een heerlijke, sfeervolle middag. De verhalen werden sterker en persoonlijker en de toon werd, zoals dat gaat op feestjes, steeds melancholieker. Gurbe nam zijn publiek mee in zijn diepere gedachten. Maar steeds was er de humor en waren er de mooie verhalen. Gurbe heeft er samen met bassist/gitarist Bonne van der Wal en multi-instrumentalist Jan de Vries een mooi feest van gemaakt.

Ruim 100 bezoekers hebben volop genoten van dit feestje. Met dank aan de Vrienden van de Hobbe van Baerdtkerk, die Gurbe hebben uitgenodigd om zijn feestje in Joure te vieren.

Foto: Piebe van den Berg


3 Februari – Hier om de Hoek

De liedjes bestonden uit prachtige songteksten die gingen over het ‘gewone’ leven en alledag. De focus lag in de teksten op verbinding en het oog hebben van de medemens in onze drukke maatschappij. Normaliter kennen en zien we veel mensen voorbijl open, maar achter elk mens zit een uniek persoon en verhaal, wat we soms niet weten. Hier om de Hoek maakte hiervan de rode lijn in hun programma. Het ensemble bestond uit een 6-tal muzikanten (mandoline, violen, gitaren, contrabas, marimba, slagwerk en piano. Ook het decor ademende de sfeer van huiselijkheid en warmte. Tapijten opende vloer, schemerlampen en zelfs kerstkransjes! Het publiek genoot volop en werd door het ensemble meegenomen en uitgenodigd om zelfs mee te doen. Ook werkten drie muzikanten van de Jouster Fanfare mee in enkele liedjes. Kleis van der Zee (trompet), Tjalda de Jong (euphonium) en Richard van der Woude (bastrombone) speelden erg goed en maakten met hun koperblaasinstrumenten indruk! 

Foto’s: Piebe van den Berg

21 Februari – Zingen met senioren

Foto’s: Piebe van den Berg


14 December – Kerstconcert De Fryske Maren

In een uitverkochte Hobbe van Baerdtkerk is ook dit jaar weer het traditionele kerstconcert van De Fryske Marren gehouden. Bij binnenkomst werd iedereen ondergedompeld in de kerstsfeer. Kaarsjes branden, de kerstboom was verlicht en ontving iedereen een heerlijke beker warme chocolademelk.
De muziek was afwisselend, werken van Händel, Mozart, Rutter maar ook de minder bekende Engelse componist Gerald Finzi (Et Interra Pax) was geprogrammeerd.
Het werk van Finzi ging over het kerstverhaal en werd beeldend uitgevoerd door de solisten Meike Wijma (sopraan), Fernando Linares-Correa (bariton, de musici van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en de leden van het Noord Nederlands Kamerkoor. Naast bovenstaande werken werden ook bekende werken uitgevoerd als Schindler’s List (viool solo Anita Jongerman) en Gabriels Oboe (hobo Arco van Zon). Dirigent Jan Vermaning wist alle medewerkers te motiveren tot het uiterste te gaan en zo kwamen alle muziekstijlen die de verschillende composities in zich hadden optimaal tot hun recht!
Composities die wellicht doen denken aan de oorlog, maar juist de menselijkheid, naastenliefde, tolerantie en verdraagzaamheid kwamen hier extra tot hun recht.
De vrede op aarde is soms ver te zoeken, maar de hoop op betere en vredige tijden blijft fier overeind staan….
Het concert werd afgesloten met 2 kerstliederen in een speciaal arrangement van de hand van Marc Kaptijn. Met de vrolijke klanken van Angels Carol en Lullaby ging het publiek weer naar huis, iedereen was vol lof over de keuze van de werken en vooral de intiemer sfeer en betrokkenheid tijdens het musiceren.

Foto’s: Piebe van den Berg


5 November – Jubileum Brûzenije en de Warringers

Foto’s: Piebe van den Berg


15 Oktober – Merain Celtic Ways

Foto’s: Piebe van den Berg


17 September – Zingen met Senioren

Zingen met senioren was wederom een grandioos succes! Zondag 17 september organiseerde de stichting vrienden van de Hobbe van Baerdt een prachtige zangmiddag met geestelijke liederen van weleer. Ongeveer 80 ouderen zongen met de kerkliederen van vroeger uit volle borst mee. De orgelbegeleiding was in handen van de bekende organisten Ben Klinkhammer en Freark Ringnalda. Beide heren speelden spreekwoordelijk de sterren van de hemel. Naast de aanwezigen kon menigeen ook thuis meegenieten via de site van PGJoure.

Foto’s: Piebe van den Berg


9 September – UIT-festival

Alle onderstaande foto’s van het UIT-festival zijn gemaakt door Piebe van den Berg

Toanhus

Koor Vivace

Pianoschool Masako

Concert Hielke Faber en Johan Cnossen


9 Juli – orgelconcert met Masako Honda

Foto’s: Piebe van den Berg


Tentoonstelling Toanhûs – het meisje met de parel in diverse uitvoeringen

Foto’s: Piebe van den Berg


4 Mei 2023 – Herdenkingsconcert met het requiem van Mozart met voordracht van de Oekraïense vluchtelinge Kateryna Dudnyk

Foto’s: Piebe van den Berg


22 April 2023- Lezing geschiedenis Hobbe van Baerdtkerk door dhr. Freark Ringnalda

Foto’s: Piebe van den Berg -Plaatjes uit presentatie dhr. Ringnalda


18 April 2023- Fiets café van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Foto’s: Piebe van den Berg


2 April 2023- Matthäus Passion olv Jan Vermaning

Foto’s: Piebe van den Berg


11 Maart 2023- Orgelconcert met Eeuwe Zijlstra op het Ahrendorgel

Foto’s: Piebe van den Berg


25 Februari 2023- Orgelconcert met Gert van Hoef

Foto’s: Piebe van den Berg


13 Februari 2023- Polle de Orgeljongen voor basisschoolleerlingen

Foto’s: Jan Vermaning


22 Januari 2023- Zingen met senioren grandioos succes!

De stichting Vrienden van de Hobbe van Baerdtkerk organiseerden op zondag 22 januari haar eerste activiteit van 2023.
Ruim 200 aanwezigen in de kerk én een 1500 luisteraars/kijkers thuis (via de live-stream van PGJoure) genoten van de prachtige klanken van muziekvereniging Excelsior en de voortreffelijke performances van dameskoor Brûzenije! Dankzij personeel en de vele vrijwilligers van enkele zorginstellingen konden heel veel ouderen door hun hulp en ondersteuning aanwezig zijn. Dank jullie wel! 90% van het programma bestond uit samenzang, christelijke liederen en volksliedjes. Hoewel de organisatie ‘slechts’ 100 programma’s had laten drukken bleek dat, door de overweldigende belangstelling, veel te weinig te zijn. Maar door programma’s te delen en het feit dat de vele aanwezigen alle liedjes van vroeger kenden werd er door iedereen zeer enthousiast en uitbundig meegezongen! Een geslaagde middag om niet te vergeten en absoluut voor herhaling vatbaar.

Foto’s: Piebe van den Berg


Eerdere activiteiten